Autor: President

Les xerrades ‘Per què paguem el que paguem’ expliquen als municipis del Consorci Ribera i Valldigna la Taxa per Tractament de Residus i les formes de com pagar menys reciclant més.

Les xerrades informatives que s´estan realitzant per a informar sobre tots els detalls relacionats amb el pagament de la Taxa de Tractament de Residus, estan tenint una bona acollida entre les veïnes i veïns dels distints pobles del Consorci Ribera i Valldigna. Les xerrades, impartides per tècnics en educació ambiental del Consorci, s´emmarquen en la campanya de difusió “Per què paguem el que paguem” i ja s´han fet a més de trenta municipis dels 52 que conformen el Consorci.

Aquestes trobades, que conten amb una destacada participació veïnal i de col-lectius socials, tenen l´objectiu d´explicar i compartir amb la ciutadania tota la informació al voltant del pagament de les taxes i les seues variables, i de com reciclant a casa podem reduir la nostra factura. Les xerrades expliquen també el funcionament del servei de la recollida selectiva, dels Ecoparcs i el servei dels parcs Ecomòbils, per a implicar al màxim als veïns en el procés de selecció i tractament dels residus.

Abans cada Ajuntament gestionava els residus sense ningún control ambiental, amb depòsits i  crema a l´aire lliure, i ara es porten obligatòriament , i es tracten, a la planta de Residus Sòlids Urbans de Guadassuar. S´aprofita tot allò que es aprofitable, es composta la matèria orgànica i es gestiona correctament la fracció-rebuig que anirà al abocador.

Cada ciutadà de la Comunitat Valenciana produeix una mitja de 1,4 Kg de residus al dia, i al nostre Consorci es produeixen 135.607,83 Tn de residus a l´any que ha de ser tractada. La normativa europea mediambiental i la valenciana aposten per la reducció dels residus, pel que la població ha de saber el cost exacte del tractament dels residus que genera. Abans pagàvem un únic rebut i ara son dos factures, una pel servei municipal de recollida domicialiària  i manteniment dels contenidors i una altra pel servei del Consorci d´eliminació controlada dels residus i de manteniment de l´Ecoparc. A la planta de Guadassuar es segueix el procés de selecció dels residus que no s´han separat a les cases, aprofitant els subproductes aprofitables, convertint la matèria orgànica en compost de qualitat i procedint al rebuig controlat i mínim de tot allò no aprofitable.

 

Novembre 2013